De regenboog is een prachtig verschijnsel in de lucht die in de loop der tijd diverse symbolische betekenissen heeft gekregen. Vrede, Geluk, Ongrijpbaar, fantasievol, kleurig, hoopvol, het zijn allemaal termen die genoemd worden wanneer het om de regenboog gaat. Er zijn verschillende stromingen die een verbinding met de regenboog hebben.
Volgens de Bijbel
Volgens de bijbel is de regenboog een verbinding tussen hemel en aarde, het aardse met het goddelijke en een teken van hoop en vrede.
De regenboog is ook het symbool van voorspoed en rijkdom
Gesymboliseerd met de pot met goud die onderaan de regenboog staat. Volgens een mythe uit Ierland hebben kabouters de pot daar verstopt omdat ze die voor de elven goed moesten bewaken. Aangezien “het eind van de regenboog” niet bereikt kan worden is het de perfecte verstopplek voor datgene dat niet gevonden mag worden.
Iemand die de pot met goud werkelijk wil vinden staat volgens deze mythe dus het onmogelijke te wachten. De gedachte is dat je wel beloond kan worden met geestelijke rijkdom door verder te durven kijken.
Als een symbool van troost
De regenboog staat ook bekend als een symbool van troost. Een regenboog kan niet zonder regen, maar ook niet zonder zon. De regen wordt vaak geassocieerd met donker en verdriet en de zon met licht en vreugde. We hebben een mooi spreekwoord... "Na regen komt zonneschijn". Op bepaalde momenten dat beide samenkomen, onstaat er een prachtig schouwspel van vorm en kleuren, de regenboog! Dit natuurfenomeen kunnen regen of zon afzondelijk niet bereiken, beide hebben elkaar hiervoor nodig. De regenboog zegt hiermee dat zowel licht als donker er allebei mogen zijn. Zonder schaduw geen licht en zonder kou geen warmte. Het is een belofte dat ook na de regen weer zonneschijn zal komen. Hou vol, want hoe donker het nu ook lijkt, op een dag breekt de zon weer door. Je verdriet mag er zijn, want zonder verdriet is er geen liefde. Het verdriet laat ons zien dat we lief hebben. En wat je lief hebt zal gekoesterd blijven.
De regenboog als symbool voor de LHBTIQ+ gemeenschap
Sinds de jaren zeventig fungeert de regenboog ook als symbool van de homobeweging. De kunstenaar Gilbert Baker heeft de regenboogvlag ontworpen als een teken van lesbische en homoseksuele trots en tegelijk voor de diversiteit van deze levenswijze. Eerder werd de regenboogvlag ook gebruikt door de Vredesbeweging, met in het midden het woord ‘Peace’ (vrede) of de vredesduif van Picasso.
L = lesbisch, H = homo, B = biseksueel, T =transgender, I = intersekse, Q = queer en de + staat voor al die andere mogelijke manieren waarop mensen zichzelf, dus hun gender of seksualiteit kunnen benoemen.
Spiritueel als teken van engelen
Regenbogen worden vaak gezien na het overlijden van een dierbare of in tijden van groot verdriet of wanhoop. Het wordt dan vaak gezien als een teken van de engelen.
In zeer verdrietige tijden lijkt het of we er alleen voor staan en het nooit meer licht om ons heen zal worden. De engelen willen je op zo'n moment laten weten dat je er niet alleen voor staat en dat er voor je gezorgd wordt, ook al voel je dat niet zo.
Kinderen en regenbogen
Regenbogen zijn prachtig, kleurrijk en magisch! Daarom is het niet zo vreemd dat regenbogen een veel voorkomend onderwerp in hun belevingswereld zijn.
Het is daarom ook een symbool dat vaak in tekeningen van kinderen (met name in de leeftijd van 3 tot 8 jaar) te zien is.
Een regenboog kan bij symbool staan voor een overgangsperiode of ingrijpende verandering. Op vroege leeftijd bijvoorbeeld de overgang van thuis naar voor het eerst naar school gaan. Of de overgang van de kleuterschool naar de basisschool. Dit kunnen intensieve overgangen zijn voor (gevoelige) kinderen.